Daca avem sau nu nevoie de roboti, este o intrebare la care omenirea a raspuns deja. Inca din 1961, de cand primul robot industrial (Unimate)a fost pus la treaba pe banda de productie a celor de la General Motors. In anul 2020, o multitudine de aparate, inclusiv casnice, poarta denumirea de robot. Sunt ei robotii la care am visat, cu ochii deschisi, uitandu-ne la Star Trek si Star Wars?
Incontestabil, robotii si sarcinile pe care le pot face astazi ne usureaza mult existenta. De la cei industriali la cei care ne matura podelele, ne ajuta sa economisim timp si energie. Societatea de astazi arata atat de diferit fata de acum 40 de ani pentru ca avem roboti peste tot in jurul nostru . Pe masura ce directia in care mergem, ca societate, este influentata major de aceasta realitate, apar si intrebarile. Este aceasta schimbare consistenta si uniforma? Are ea impact asupra celei mai importante zone economice- productivitatea muncii? Pentru ca, indiferent de industrie, cresterea productivitatii a fost mereu o preocupare majora, tinand cont mai ales de viteza cu care se schimba peisajul economic si, implicit, cel al fortei de munca.
Realitatea din jurul nostru
Sa ne uitam putin in jur. Suntem la inceputul erei automatizarii si, odata cu popularizarea conceptelor de Machine Learning, RPA, AI, tehnologia care schimba cu adevarat peisajul incepe sa fie implementata. Munca de rutina si sarcinile repetitive, pe care miliarde de oameni le fac <ca niste roboti>, chiar pot fi acum facute de ei. Tranzitia de la robota (cuvantul de origine la modernului robot; inseamna munca grea, silnica) la roboti trece astazi prin sistemele de adaptare ale societatii moderne, care isi doreste altceva de la munca. Arhitectura complexa a proiectelor indraznete, care reprezinta vectorul de schimbare la nivel global, are nevoie de un aport uman high-value, care poate fi usor obtinut si augmentat cu ajutorul robotilor.
Primele pe drumul inovatiei sunt ecosistemele care folosesc deja tool-uri pentru a-si imbunatati performantele (CRM, ERP, BI), intrucat implementarea este mai facila si are efecte imediate intr-un sistem deja mapat. In acest scenariu, sunt prezente toate premisele ca informatiile din sistem sa fie gestionate corect de catre procesele care obtin cel mai mult din folosirea lor. Astfel, se obtine un echilibru mult dorit: eficienta maxima a efortului depus pentru obtinerea resursei versus utilizarea ei. Cum afecteaza asta forta de munca? Aportul uman high-value isi atinge potentialul maxim, iar creativitatea si ideile disruptive apar mai usor pentru ca procesele adiacente sunt automatizate.
Nu suntem inca in Star Trek, dar am facut salturi uriase in ultimul timp: nu mai robotim noi, invatam robotii sa lucreze impreuna cu noi. Iar noua ne ramane timp pentru activitatile cu adevarat valoroase, de creatie si dezvoltare, indispensabile unei dezvoltari durabile.
Tu ce ajutor-robot ti-ai dori? Scrie-ne aici si te ajutam sa tragi cu ochiul la varianta ta augmentata 🙂 Put on the smart cape and be your own superhero!