Dezvoltă aplicații low-code/no-code cu Microsoft Power Platform
În industria tech circulă ideea că soluțiile no-code și low-code reprezintă viitorul aplicațiilor digitale. Nu este de mirare faptul că organizațiile tind să accepte acest tip de abordare datorită lejerității cu care își pot automatiza și customiza aplicațiile de business. În prezent, există o multitudine de instrumente low-code și no-code care permit crearea unor platforme pentru afaceri, indiferent de măriea și industria în care activează acestea.
În acest articol urmează să definim noțiunile „low-code” și „no-code”, iar prin exemplul suitei Power Platform de la Microsoft vom prezenta principalele beneficii și particularități ale acestei metode de dezvoltare software.
Ce este low-code?
Platformele low-code reprezintă o soluție software care poate fi dezvoltată fără abilități tehnice avansate. Crearea acestui tip de platformă nu presupune programare tradițională computerizată, codată manual. Chiar dacă dezvoltare aplicațiilor low-code se realizează folosind instrumente grafice intuitive, acestea necesită și cunoștințe minime de codare.
Ce este no-code?
Aplicațiile no-code sunt și mai simplu de utilizat decât cele low-code, pentru că exclud definitiv scrierea de cod. Acest tip de aplicații sunt create prin acțiuni de tip click, glisare, tragere și plasare a elementelor vizuale.
Low-code vs no-code
Diferența dintre aplicațiile low-code și platformele no-code este că low-code presupune o îmbinare dintre cod și elemente vizuale, în timp ce no-code este o metodă 100% vizuală. Low-code necesită cunoștințe minime de scriere cod, în timp ce no-code poate fi folosit și fără această pregătire. Low-code premite o personalizare mai avansată a aplicației și efectuarea unor acțiuni mai sofisticate, în timp ce no-code poate răspunde unor nevoi mai puțin complexe, însă într-un timp mai restrâns.
De ce sunt importante aceste metode de dezvoltare software?
Scena business-ului este în continua schimbare și unicul mod de a te diferenția printre competitori este să inovezi constant. Intenția de a implementa noi idei și proiecte este adesea suprimată de lipsa capacității necesare pentru a le da viață. Depășirea acestei provocări devine posibilă datorită soluțiilor ce permit utilizatorilor să valorifice datele, să automatizeze și să analizeze procesele aferente businessului. Iar în acest context, introducem Microsoft Power Platform.
Microsoft Power Platform: transformă-ți fluxul de lucru cu instrumente low-code
Construită pe Azure, Power Platform este o suită de instrumente low-code și no-code foarte sigură. Platforma este dirijată de date și este eficientă din punct de vedere al costurilor, ceea ce o recomandă ca fiind soluția potrivită pentru multe tipuri de afaceri, indiferent de mărimea acestora. Prin automatizarea sarcinilor zilnice, de rutină, se realizează o economie de timp semnificativă, ceea ce permite redirecționarea resurselor spre procesele de inovare și crearea unor noi strategii de creștere.
În cadrul acestui articol, urmează să explorăm principalele componente și beneficii puse la dispoziție de suita Power Platform. Să începem!
Power Platform este despre low-code și no-code
Cu Microsoft Power Platform se rupe dependența excesivă față de departamentul IT. Abordarea no-code și low-code oferă utilizatorilor neexperimentați posibilitatea să construiască aplicații, să rezolve probleme cu ajutorul IA (Inteligența Artificială) și să creeze fluxuri de activitate simplificate.
Incorporarea Power Platform în activitatea firmei furnizează o experiență interconectată. Se creează o așa-zisă „pânză de păianjen” ce unește multiple intrumente, mai exact: Power BI, Power Apps, Power Automate, și Power Virtual Agents,(elemente din Power Platform), care coexistă cu Office 365, Microsoft Dynamics 365 și alte aplicații găzduite de Azure.
Scopul acestei platforme SaaS (Software ca Serviciu) este optimizarea proceselor de business și simplificarea procesului de digitalizare al unei afaceri. Pentru crearea unei soluții ce are drept punct de pornire nevoile industriei, companiei și a rolurilor vizate în cadrul acesteia, Power Platform pune la dispoziție 4 intrumente, după cum au fost menționate anterior și urmează a fi descrise în continuare.
Descoperă insight-uri valoroase cu Power BI
Volumul datelor produse de companii în prezent este fără precedent, iar gestionarea acestora devine un proces anevoios și copleșitor. Din acest motiv, Power BI vine în ajutor și preia responsabilitatea de colectare și procesare a informațiilor brute. Ulterior, acestea sunt transformate în date gata de interpretat și utilizat în luarea deciziilor. Insight-urile conturate prin prisma datelor sunt obținute prin intermediul capacităților IA (Inteligență Artificială). Mai mult, această analiză informațională permite identificarea anomaliilor și rezolvarea acestora în timp util.
Datele sunt „hrana” unui business, iar Power BI creează modele eficiente care asigură coerență în efectuarea raportărilor. Acest instrument de Business Intelligence permite o analiză comprehensivă a datelor raportate și propulsează dezvoltarea afacerii prin următoarele beneficii:
Vizualizează rapoarte interactive în timp real
Explorează datele, trendurile, și acumulează insight-uri valoroase. De asemenea, poți să personalizezi modul în care este afișat panoul tău de control și rapoartele, astfel încât să vizualizezi datele într-un format care este cel mai intuitiv din punctul tău de vedere.
Distribuie și colaborează
Transmite în siguranță rapoartele importante către membrii tăi de echipă sau stakeholderii externi. Colaborați în timp real și asigurați-vă că toți au acces la datele actualizate.
Accesează centrul de date
Power BI colectează și conectează o gamă largă de date cu proveniență din peste 500 de surse, inclusiv date on-premise, baze de date și servicii de cloud. Atunci când se conectează Microsoft Cloud App Security și Microsoft Information Protection, datele beneficiază de o protecție și securitate avansată.
Monitorizează în timp real
Nu mai amâna luarea deciziilor urgente, pentru că Power BI permite accesarea indicatorilor de performanță iar aceste date sunt actualizate în timp real. Pentru un plus de comoditate, poți verifica datele business-ului tău oricând, de oriunde.
Power BI este accesibil în 3 formate: Power BI Desktop (permite crearea rapoartelor), Power BI Service (vizualizare rapoarte) și Power BI Mobile Apps.
Optimizează eficiența cu Power Automate
Atunci când îndeplinești sarcinile de bază în mod manual, există un risc semnificativ de eroare, iar o singură greșeală poate perturba întregul proces de lucru. Power Automate, anterior cunoscut sub numele de Microsoft Flow, este aplicația bazată pe cloud care minimizează efortul uman și reduce semnificativ erorile, oferind rezultate consistente.
Cu Power Automate, nu vei mai fi nevoit să te adresezi departamentului IT pentru ajutor sau să folosești instrumente complexe precum SharePoint Designer, deoarece vei putea crea fluxuri de lucru și vei putea automatiza rapid sarcinile repetitive cu ajutorul șabloanelor gata de utilizare.
Atunci când vei decide să utilizezi Power Automate, te vei întreba cum puteai să-ți gestionezi afacerea înainte de implementarea acestei soluții low-code. Iar pentru a te convinge, îți prezentăm cele 5 tipuri de fluxuri posibile:
-
-
- • Flux automatizat: fluxul este activat de o anumită acțiune sau eveniment, de exemplu, când o lista din SharePoint suferă modificări sau cineva menționază compania ta pe Social Media, primești automat o notificare pe mail;
- • Flux instant: Cu un singur click, utilizatorul poate iniția un flux, indiferent dacă vorbim despre versiunea desktop sau cea mobilă a aplicației. Acesta poate fi, de exemplu, un reminder pentru echipă în legătură cu meetingul ce urmează;
- • Flux programat: Fluxul poate fi planificat și se activează independent la ora prestabilită;
- • Fluxul procesului de business: sunt furnizate indicații no-code pentru ghidarea vizuală a utilizatorilor, astfel încât aceștia să completeze acțiuni specifice fără training prealabil;
- • Flux UI: Acest tip de flux este potrivit pentru sarcinile repetitive și implică capacități RPA (Robotic Process Automation.
-
Optimizarea fluxului general de activitate are loc la intersecția dintre multiple aplicații, deoarece Power Automate include peste 300 de conectori și folosește date furnizate de aplicații elaborate de Microsoft, dar și de Dropbox, Google Drive, Twitter, ș.a.
Creează soluții low-code/no-code cu Power Apps
Cu Power Apps, îți creezi aplicația de la zero, iar Copilot te asistă pe tot parcursul procesului. Poți începe prin a descrie aplicația și funcționalitățile dorite, iar IA va crea modelul dorit, sau poți să valorifici sugestiile oferite de IA și să creezi singur produsul finit conform propriilor așteptări.
Mai mult, Power Apps nu este doar despre construirea aplicațiilor într-un regim low-code, dar și despre respectarea măsurilor de securitate și conformitate GDPR. Dacă te-am convins deja să încerci portalul, urmează să îți prezentăm cele 2 tipuri de aplicații pe care le poți creea cu Power Apps:
Canvas Apps
Acest tip de aplicații sunt create cu ajutorul tehnicii simple de tragere și plasare (drag and drop). Poți începe pornind de la sursele tale de date, indiferent daca e SharePoint, CDS sau Excel, sau poți utiliza un template predefinit. Aplicațiile de tip Canvas sunt considerate a fi tradiționale, însă cu toate acestea sunt foarte intuitive și încep de la o pagină albă, goală, pe care utilizatorul o completează cu elementele dorite, poziționate după propriile nevoi.
Model-Driven Apps
Aplicațiile bazate pe model sunt mai puțin permisive în ceea ce ține nivelul de customizare, comparativ cu Canvas Apps. Totuși, acestea sunt mai potrivite pentru modelele de date sofisticate și procesele de business mai complexe. Acest tip de aplicații permit o gestionare cuprinzătoare a activităților, tu fiind arhitectul aplicației și al datelor, iar Power Apps – executantul.
Copilot Studio – mai mult decât un rebranding pentru Power Virtual Agents
În cadrul Microsoft Ignite 2023, a fost anunțată fuziunea dintre fostul serviciu Power Virtual Agents (parte din Power Platform) și Copilot Studio. În 2019, atunci când a fost lansat tool-ul Power Virtual Agents, nu a fost posibilă previziunea schimbărilor covârșitoare ce vor modela piața chatbot-urilor și a inteligenței artificiale conversaționale 5 ani mai târziu.
În prezent asistăm la culminația Inteligenței Artificiale Generative, unde chatbot-urile funcționează pe baza unor modele de limbaj sofisticate iar mimarea conversațiilor umaane depășește cadrul unor template-uri simple. Chatbot-urile generate de IA sunt capabile să înțeleagă contexte, semnificații și să formuleze răspunsuri foarte personalizate.
Power Virtual Agents a pus bazele, dar Copilot este structura care se înalță deasupra lor. Încă nu ne putem pronunța în ceea ce ține înălțimea construcției, dar un lucru este sigur – este menită să devină zgârâie-nori.
De ce ar trebui să încerci Power Platform în 2024?
Răspusul este simplu – pentru că este o soluție no-code/low-code pentru afacerea ta. Odată implementată, nu vei mai fi într-o constantă dependență față de departamentul IT și multe decizii vor putea fi luate direct de către angajații companiei. Astfel, persoanele nespecializate în domeniul IT vor putea să-și creeze singure aplicații utile și să-și simplifice semnificativ fluxul de activitate.
Unul dintre cuvintele cheie ale anului 2024 este, cu siguranță, automatizare. Pentru a limita consumul de energie și timp alocat activităților repetitive, automatizarea va fi introdusă în toate companiile care urmăresc să-și păstreze competitivitatea pe piață. Este important de menționat faptul că Power Platform este o platformă bazată pe cloud foarte flexibiliă și permite utilizatorilor să acceseze instrumentele de pe orice tip de device și să colaboreze cu echipa prin distribuirea datelor în orice moment.
Când cifrele vorbesc de la sine
Nu există un mod mai bun pentru a releva eficiența unei platforme sau a unui instrument decât prin evocarea unor date statistice. În cazul de față, cifrele ne spun că…
-
-
- • Mai mult de 7.5 milioane de dezvoltatori utilizează în prezent Microsoft Power Platform pentru a crea lucruri de impact pentru companiile în care activează;
- • Gartner estimează că în 2024, aproximativ 65% din proiectele de dezvoltare a aplicațiilor se vor baza pe soluții low-code sau no-code;
- • Un studiu condus de Forrester Consulting relevă faptul că utilizatorii Microsoft Power Platform Automate și Power Apps au calculat un ROI de 362% pe parcursul a trei ani;
- • Același studiu indică o reducere în proporție de 70% a costurilor de dezoltare a aplicațiilor;
- • Alte 15% reprezintă rata medie de creștere a eficienței proceselor de business în al treilea an.
-
Linksoft te ajută să începi!
Începe călătoria cu Microsoft Power Platform acum! LINKSOFT pune la dispoziție expertiză valoroasă și suport în implementarea Power Platform pentru compania ta. Oferim training pentru întreaga echipă implicată și îndrumarea necesară în crearea de soluții complexe și adaptate nevoilor tale.
Contactează-ne și vom elabora împreună strategia perfectă pentru afacerea ta.