5 moduri noi in care AI isi face simtita prezenta


Viata noastra de zi cu zi a fost intotdeauna influentata de descoperirile si salturile tehnologiei. In cele mai multe cazuri, suntem influentati de aceste noutati treptat- lucru normal, din moment ce exista o curba de invatare/adoptare care este predictibila, masurabila si usor de gestionat. Dar ritmul a crescut constant: inovatii, unicorni si decacorni si o pandemie care pare sa fi mutat atentia intregii lumi inspre Inteligenta Artificiala.

Inteligenta artificiala este denumirea generala a tehnologiei care imita inteligenta umana, astfel incat sa poata executa multiple sarcini, de la simple la complexe. Pe masura ce avansul tehnologic devine mai mare, capabilitatile de baza anterioare care definesc AI devin depasite. De exemplu, efectuarea de calcule simple sau recunoasterea textelor folosind analiza caracterelor nu mai sunt considerate AI.  Ele sunt considerate ca fiind intrinseci capabilitatilor de baza ale oricarui computer.

Inteligenta Artificiala poate fi impartita in 2 categorii:  complexa (puternica) si simpla (slaba). Cea de-a doua categorie se refera la sisteme care indeplinesc o singura sarcina bine definita, cum ar fi jocurile video sau asistentii personali virtuali ca Alexa si Siri.  Prima categorie are in vedere sisteme complexe care efectueaza sarcini <umane> complicate. Ele sunt programate sa rezolve situatiile care apar fara interventia unei persoane, chiar cand aceasta ar fi recomandata/necesara.

Ne uitam cu atentie la cea de-a doua categorie, cu studii de caz si domenii de aplicabilitate fascinante:

Parfumuri

Carto, un instrument gestionat de AI, poate sugera combinatii inovatoare de ingrediente. Face asta cu ajutorul machine learning, care ii permite sa imbunatateasca rezultatele viitoare analizand experientele anterioare.

Folosind un touchscreen, parfumierul poate ajunge la variante finale folosind biblioteca vasta de formule de parfumuri – un proces mult mai efficient decat folosirea de foi de calcul. Un robot mic poate imediat sa transforme formulele in parfumuri, usurand astfel munca de testare a parfumierilor.

Casa germana de parfumuri Symrise a facut un pas in plus. Au facut echipa cu cei de la  IBM Research ca sa creeze  o AI denumita Philyra (denumita asa dupa zeita greaca a parfumurilor) care studiaza formule si arome si analizeaza date de la consumatori pentru a produce parfumuri noi.

Fintech

Mai putin de 15% din IMM-urile din economiile emergente au acces la creditele necesare pentru dezvoltare. De curand, un grup fintech de finantatori de IMM-uri ofera un model nou de imprumuturi care este mai rapid, mai facil, mai eficient ca si costuri si mai transparent.  Pentru prima data, IMM-urile pot oferi datele si informatiile detinute, in schimbul accesului la creditele necesare. Utilizand platforme avansate de analytics si inteligenta artificiala pentru a evalua acele date, finantatorii fintech inteleg mult mai bine IMM-urile. Pot sa le stabileasca solvabilitatea si riscul de creditare mult mai usor si sa acorde creditele in 24 de ore.

Phydigital

Pandemia a accelerat initiativele de digitalizare in majoritatea bancilor. Sunt multe banci care au inceput sa experimenteze un nou tip de filiala – adaptandu-se dupa modelul cafenelelor sau a retailerilor de tehnologie, de exemplu. Barclays’ 25 Eagle Labs a transformat o parte din filialele sale inchise din UK in spatii de co-working, mentorat, socializare.  Desigur, acolo se ofera si sfaturi bancare pentru IMM-uri.

IFarm

IFarm este o echipa de profesionisti cu experienta in IT, agricultura si stiinta. Impreuna, au construit tehnologia care face ca agricultura urbana sa fie posibila. Cu birouri in Finlanda, SUA si Rusia iFarm cultiva fructe, flori, legume si microplante in ferme verticale.

Fermele verticale sunt niste sisteme modulare pentru agricultura urbana, plasate la interior, care permit cultivarea de plante sanatoase, fara pesticide. Fermele sunt dotate cu clima controlata automat, hranire inteligenta si iluminat cu LED, ceea ce le permite plantelor sa aiba toti macro si micronutrientii necesari unei recolte sanatoase.

Agricultura urbana facuta cu ajutorul IFarm le permite fermierilor urbani sa aiba randament de 2 ori mai repede decat fermele traditionale.

Piata imobiliara

Ecocapsule creeaza mici case, indepedente energetic, alimentate solar si eolian, care pot fi transportate cu trailerul. Forma unica de ou le ajuta sa retina caldura mai bine si sa colecteze apa de ploaie. Aceasta este importanta in mod special, pentru ca exista un sistem de filtrare special, care permite refolosirea apei de ploaie sau din lacuri si rauri. Materialele din care este construita sunt spuma de izolatie, fibra de sticla si otel.

Intre timp, Estonia ofera un pachet special de viza denumit <viza de nomad digital> adresata celor care sunt e-rezidenti. Asta inseamna ca profesionistii ce calatoresc cu aceasta viza nu sunt obligati sa isi gaseasca un job sau sa deschida o afacere in aceasta tara. Ei vor putea sa lucreze la distanta, pentru angajatorii lor din toata lumea, in timp ce locuiesc fizic in Estonia si constribuie indirect la economia locala prin consumul local de bunuri si servicii.

Aceste feluri inovative de a folosi tehnologia ne modeleaza rutina zilnica si, credem noi, o sa ne schimbe viata complet si cu o viteza mai mare ca niciodata. Cand, intr-o zi, viitorul ti se va dezvalui, tu vei fi gata sa profiti la maxim?  

Arunca un ochi la cum luam noi parte la inovatie si cum folosim noile tehnologii.